В регламента на ЕС се подчертава, че битовите потребители и микро

...
В регламента на ЕС се подчертава, че битовите потребители и микро
Коментари Харесай

Мика Зайкова: Инфлацията при продуктите от първа необходимост е между 40 и 50%

В регламента на ЕС се акцентира, че битовите консуматори и микро и междинния бизнес би трябвало да минат на контролирани цени и предвидимост. Това изисква приемане на особено законодателство. Най-важното е механизъм за систематизиране на акумулираните средства, които се изземват от свръхпечалбите. Инфлацията за дребната потребителска кошница и продуктите от първа необходимост е сред 40 и 50%. Това сподели за " Твоят ден " икономистът Мика Зайкова.

Според нея политиците би трябвало да дадат определение за енергийна беднотия.

" Тогава ще се види какъв е обсегът на хората, които би трябвало да бъдат субсидирани и с обезщетения. Няма механизъм за преразпределение на конфискуваните свръхпечалби. Нямаме необлагаем най-малко, в джоба на хората с минималната заплата влиза единствено 530 лв.. При прехрана 1270 лв. и при повишение на цените, по какъв начин да се оправи човек ", попита тя.

Васил Велев от АИКБ счита, че е незабавно въвеждането на регламента за справяне с високите цени на електрическата енергия. " Трябва да се одобряват локални решения за всяка страна от Европейски Съюз.Трябва да се удължат стратегиите за компенсиране на високите цени най-малко до 30.06.2023 година, да вземе ограничения за събиране на свръхпечалбите във всички енергийни сдружения. Трябва и да вкара ограничения и тласъци за понижаване на потреблението и ефикасни енергоизточници ", разяснява той.  И добави, че бизнесът поддържа плана за удължителен закон за бюджета.

По думите му от 633 000 консуматори на свободния пазар на ток, единствено 1000 са огромните предприятия. " Има таван от 250 лв., над който се компенсират потребителите на свободния пазар, т.е. имаме закрепена цена. За бита тази цена е 82 лв., той е субсидиран. В момента и след обезщетенията, получаваме сила на цена 25% по-висока от междинната за Европейски Съюз. Ще имаме дефазиране на бюджетната година - вместо от 1 януари - от 1 юли. 15% е растежът на възнагражданията приблизително при растеж на продуктивността 3% ", разкри Велев. И посочи, че инфлацията от 1 януари 2019 година до 30 септември 2022 година е 26,9%, до момента в който издръжката е със 112% растеж. На този декор приходите порастват едвам с 43%.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР